4.4.2024 Kategorie: Tajemství čokolády

Je čokoláda zdravá? Fakta a mýty

Je výborná, rozplývá se v ústech a je těžké jí odolat. Je však čokoláda zdravá? Vyvracíme některé mýty o jejích vlastnostech! 

Čokoládu má rád téměř každý. A není divu, protože výborně chutná, zlepšuje nám náladu, umožňuje nám se na chvíli uvolnit a pobavit se. Často je také malou útěchou ve chvílích smutku a trápení. Občas ale máme dilema, zda je konzumace čokolády zdravá. Jaký druh čokolády je nejlepší? Je možné jíst čokoládu při dietě? A jaké vlastnosti má čokoláda? Dnes se pokusíme některé mýty o čokoládě vyvrátit! 

Fakta a mýty týkající se čokolády

Nejlepší je čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Ořechy v čokoládě - zdravotní vlastnostiPravda. Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (např. w tabulka čokolády Venezuela s obsahem kakaa min. 72%, nebo čokoláda Mexiko s minimálním s obsahem kakaa 66%), má spoustu cenných ingrediencí a navíc obsahuje méně cukru než jiné druhy čokolád. Obecně platí, že čím vyšší je obsah kakaové hmoty, tím méně obsahuje cukru. O zdravotních vlastnostech čokolády rozhoduje do značné míry obsah kakaové hmoty. Obsahuje minerály, antioxidanty, polyfenoly a flavonoidy. Lidé, kteří dbají na nízký příjem cukru, mohou sáhnout po hořké čokoládě se sníženým obsahem cukru např. čokoládě Less Sugar

Pokud stále nejste o hořké čokoládě nepřesvědčeni, zvolte mléčnou čokoládu, ale s hodnotnými přísadami. Může se jednat např. o ořechy nebo mandle, jako v případě čokolády ChocoExtreme mini z ořechy. Můžete si také vybrat ořechy v čokoládě např. lískové oříšky nebo makademové ořechy. Sice jsou kaloričtější než obyčejná mléčná čokoláda, dodají vám ale cenné látky z ořechů, jako jsou nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín E a také minerály, jako je vápník, draslík, hořčík, fosfor, zinek a kyselina listová. 

Čokoláda dodává energii a zlepšuje soustředění 

To je pravda. Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje řadu cenných látek, jako je hořčík, železo, polyfenoly, zinek, draslík a mnoho dalších. Máme díky němu více energie, lépe si pamatujeme různé informace a lépe se soustředíme. Čokoláda také snižuje pocit únavy a vyčerpání. Proto je dobré konzumovat čokoládu během studia nebo intenzivního intelektuálního úsilí. Tabulku čokolády se ale vyplatí vzít si s sebou i na výlet do hor, sníst pár kostiček před maratonem nebo jinou intenzivní fyzickou aktivitou. Proč? Protože sladká pochoutka rychle dodá energii. Účinky čokolády na zdraví a její energetické vlastnosti oceňovali již Aztékové. 

Čokoláda - Jaký má vliv na zdravíČokoláda zlepšuje náladu 

To je pravda. Pokud analyzujeme účinky čokolády na zdraví, pak nelze přehlédnout její vlastnosti jaké má na zlepšení nálady a celkové rozpoložení. Při pochutnávání si na čokoládě se v těle stimuluje vylučování tzv. serotoninu, čili hormonu štěstí. Není bez důvodu, proč se utěšujeme čokoládou, když máme horší den.  

Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je zdravá, takže ji můžete jíst bez omezení 

Mýtus. Zdravá a vyvážená strava je založena na hojnosti a rozmanitosti surovin. Pokud tedy máte chuť na něco sladkého, není nic špatného na tom, sáhnout po několika kostičkách čokolády. To ale neznamená, že můžete sníst celou tabulku najednou (i když je to hořká čokoláda 😉). 

Čokoláda a zdraví – čokoláda způsobuje problémy se zuby 

Trochu pravda, a trochu… mýtus. Tak jako jiné sladkosti, i čokoláda obsahuje cukr. Může přispívat ke vzniku zubního kazu a problémům se zuby. Zároveň je však hořká čokoláda pro zdraví našich zubů rozhodně bezpečnější než například tradiční lízátka, bonbóny nebo karamelky. Není tak tvrdá a poměrně rychle se rozpouští. Nejlepším řešením pro zdraví zubů je jednoduše si je po konzumaci něčeho sladkého vyčistit. 

Čokoládu není možné jíst při dietě 

Zde se názory rozcházejí. Mnozí výživoví poradci nám však dovolují si dopřát několik kostiček čokolády (především hořké, s vysokým obsahem kakaa), pokud na ni máme chuť. Důvod je jednoduchý: pokud se budeme snažit uspokojit svou chuť na sladké například mrkví, je pravděpodobné, že z toho nic nebude a o tím spíš se vrhneme na velké množství sladkostí. Sáhneme-li po několika kostičkách čokolády, můžeme uspokojit chuť na sladké. Proto se ji vyplatí zařadit do jídelníčku, abychom předešli zbytečné frustraci z omezení. Čokoládu můžeme použít také jako přísadu jiných pokrmů, například do ovesné kaše nebo palačinek s ovocem. 

Vliv čokolády na zdraví - shrňme si to

S čokoládou je to jako se vším – můžeme si jí dopřávat, ale s mírou. Malé množství kvalitní čokolády prospěje naší náladě, a nebudeme se muset trápit tím, zda je konzumace čokolády zdravá. Obsahuje řadu cenných ingrediencí a výživových vlastností, ne jen prázdné kalorie.